Yoga. Kost. Hälsa
  • HEM
  • Kurser
  • Onlinekurser
  • RECEPT
  • SHOP
  • Blogg
  • Kontakt

Recept

Glutenfria Semlor

2/17/2014

1 Kommentar

 
Picture
Det är snart Fettisdagen! Jag har alltid älskat semlor och när jag upptäckte att jag inte kunde äta gluten trodde jag att jag hade ätit min sista semla... Men det går faktiskt att göra goda hälsosammare semlor. Här är en favorit jag vill dela med mig till dig! Världens godaste semla med supergod mandelmassa! Jag gör mina semlor helt från grunden, förutom grädden.

Semlebullarna


Ingredienser

100 gr           Smör

3 ½ dl           Mjölk, rismjölk el. havremjölk

1 paket        Jäst

1,5 msk         Fiberhusk

0,75 dl           Cocossocker

½ tsk             Salt

1,5 msk         Kardemumma, mald

Ca 7-7,5 dl   Glutenfritt mjöl (jag använder Finax)

1,5 tsk           Bakpulver

Picture
Instruktioner

1.      Smält smöret och värm det med mjölken tills det är fingervarmt.

2.      Smula i jästen och rör om.

3.      Häll i fiberhusken och rör om.

4.      Låt stå och dra i 15 minuter.

5.      Blanda alla andra torra ingredienser i en bunke. Tips, ta inte allt mjöl, utan avvakta och se om du behöver allt, så inte bullarna blir för torra.

6.      Ha i de torra ingredienserna i vätskan.

7.      Arbeta degen tills den är ordentligt genomarbetad. (Jag använder en hushållsassistent)

8.      Jäs under duk i 30 minuter.

9.      Mjöla bakbordet och häll upp degen. Dela den i 12 lika stora delar och rulla till runda bullar.

10.  Lägg bullarna på smord plåt el. bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 40 minuter under duk.

11.  Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 8-10 minuter.

12.  Låt svalna.

Det går bra att frysa in bullarna som du inte använder, så har du färdiga semlebullar till ett annat tillfälle!


Mandelmassan

Ingredienser


1 dl                Mandlar

7 st                Dadlar (färska är bäst, om torkade        blötlägg i en timme innan)

¼ tsk             Vaniljpulver

1 tsk              Cocosolja

2 msk            Vatten

Picture
Instruktioner

1.      Lägg mandlarna i blöt i några timmar eller över natten

2.      Ta bort skalet från mandlarna.

3.      Mal mandlarna till mjöl i liten mixer eller kvarn.

4.      Blanda alla ingredienser i en liten mixer och mixa tills allt är välmixat. Du kan behöva röra om lite för hand då massan är rätt kletig.

(Det går att använda färdigmalda mandlar också eller såklart köpa färdiggjord mandelmassa)


Semlan


Du behöver
  1. Semlebullar
  2. Mandelmassa
  3. Vispgrädde (jag använde Carlshamns Luftig Visp (Havregrädde!) vilket fungerade jättebra

Instruktioner

1.      Skär av toppen på bullen.

2.      Gröp ur lite bröd från bottenbiten. Om du vill kan du blanda brödet i mandelmassan.

3.      Lägg mandelmassan i den urgröpta bullen.

4.      Lägg på en klick grädde ovanpå mandelmassan.

5.      Lägg på locket.

6.      Om du vill kan du ha lite florsocker på, jag tycker det fungerar bra utan.

7.      Njut!

Picture

Ladda ned receptet som PDF >>>
Picture
1 Kommentar
Elisabeth Berglöf
2/28/2017 04:59:42 pm

Tack! Ska testas 😋

Svara



Lämna ett svar.

    RSS-flöde

    Fyll i din emailadress och få mina nyhetsbrev och lite härliga recpet!

    Picture

    Kategorier

    Alla
    Bröd
    Bröd
    Dessert
    Dressing & Såser
    Dressing & Såser
    Frukost
    Röror Och Dressingar
    Röror Och Dressingar
    Sallad
    Smoothie
    Soppor
    Tilltugg
    Varmrätter
    Varmrätter

    Arkiv

    Juni 2019
    Maj 2019
    Mars 2019
    Januari 2019
    November 2018
    Augusti 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Mars 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    September 2016
    Augusti 2016
    Juni 2016
    April 2016
    Mars 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augusti 2015
    Juni 2015
    Maj 2015
    April 2015
    Mars 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    Oktober 2014
    Augusti 2014
    Juni 2014
    Maj 2014
    April 2014
    Mars 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    Augusti 2013
    Mars 2013

Utbud

Yogakurser
​Drop-in
​Privatyoga (Individuella rådgivningar)
Workshops
​Yoga på jobbet
Onlinekurser

Företaget

Integritetspolicy
Köpvillkor
Kontakt
Nyhetsbrev

Adress: Hälsostudion, Maskinistgatan 1 i Gröndal
Email: info@yogamedhelen.se
Telenr: 076-631 82 35
Blogg
Recept
Picture
Bild
Picture
Helén Kåselöv © 2020 All rights reserved
  • HEM
  • Kurser
  • Onlinekurser
  • RECEPT
  • SHOP
  • Blogg
  • Kontakt