Sedan jag slutade med gluten för några år sedan, så har jag testat några olika typer av glutenfria pizzor. En del har varit helt ok. Andra inte. En del har varit komplicerade att göra. Andra lätta. Jag hittade den här super-dupergoda pizzan med en botten gjord på kikärtsmjöl. Helt otroligt god och dessutom väldigt enkel att göra. Ladda ned som pdf här. Ingredienser 2 persPizzabotten 3 dl kikärtsmjöl 2 dl vatten 0,5 tsk salt ½ msk torkad basilika Tomatsåsen 1 paket med passerade tomater 2 msk olivolja 1 tsk salt 2 msk oregano 1vitlöksklyfta, pressad Pålägg på pizzan ¼ squash/zucchini, hyvlade bitar med osthyvel 2 små tomater, i skivor 1 dl oliver, hackade ½ rödlök, hackad ev fetaost lite ruccola att ha på efter gräddningen Så här gör du1. Blanda ihop alla ingredienser till botten och låt stå i ca 10-15 minuter
2. Sätt ugnen på 225 grader 3. Smeta ut degen på ett bakplåtspapper. Se till att det inte blir för tunt, då den kan brännas. 4. Grädda botten i ca 10 minuter. Håll koll! Under tiden gör du tomatsåsen. 5. Blanda alla ingredienser och låt puttra i några minuter. 6. Ta ut botten från ugnen och häll på tomatsåsen. 7.Toppa med grönsakerna eller dina favoritpålägg. 8. Grädda i ytterligare 10 minuter eller tills den fått färg. 9.Ha på lite färsk ruccola på toppen Njut!
0 Comments
När jag detoxade för ngn månad sedan var jag jättesugen på just pannkakor så jag gjorde lite research och hittade ett recept utan mjöl. Du vet de där gröna kokbananerna? Det här receptet är just gjort av en sådan. Ladda ned som pdf här. Ingredienser1 grön kokbanan skalad och skuren i bitar (det är lättare att skala om du först har skurit den i hälften först) 1 msk kokosmjöl 1 linfrö"ägg" (1 msk linfrömjöl blandat i 2 msk vatten. Chiafrömjöl går också bra) (Det går också bra att använda fiberhusk ½ msk) 1 tsk bikarbonat 2 msk kokosmjölk eller mer beroende på konsistensen i smeten kokosolja till stekning Tillbehör: banan (vanlig), hallon, kokosflingor och ev lite lönnsirap Så här gör duLägg alla ingredienser till pannkakorna i en bunke. Mixa med en stavmixer tills det blivit en slät smet.
Värm stekpannan och ha i oljan. Häll i smeten i plättstorlek. Stek tills de har blivit gyllene bruna. Servera med tex banan, hallon, kokosflingor och lönnsirap. Den här rätten har blivit en av mina favoriter på sista tiden. Supergod och rolig att bjuda sina nära och kära på. Ladda ned som pdf här Ingredienser 2 persRisrullarna 1 msk kokosolja att steka i ½ lök, hackad 1 tsk färsk röd chili, hackad 1 msk riven färsk ingefära 1-2 morötter, skalade, grovt rivna 2-3 dl rödkål strimlad ½ paprika, röd, strimlad örtsalt 6 rispapper 2 Avokados Asiatiska såsen 1 msk kokosolja att steka i 1 msk färsk riven ingefära 2 vitlöksklyftor pressade 3 msk tamari (eller sojasås) 1 dl kokosmjölk 1 msk kokossocker eller annat sötningsmedel 1 msk jordnötssmör eller nötmjöl (jag använde tigernöt som fungerar för nötallergiker) lite salt vid behov Så här gör duSåsen
Smält oljan i en liten kastrull. Lägg i ingefära, vitlök och stek tills det har mjuknat. Häll i tamarin och koka upp. Häll sen i övriga ingredienser och rör om. Risrullarna Stek alla grönsaker så att de blir mjuka i en stekpanna. Smaksätt med örtsalt. Hur du gör med risrullarna Blöt ett rispapper i taget i vatten. Det tar ca 1 minut. Lägg pappret som nu är lite mjukt på en skärbräda och lägg de stekta grönsakerna i mitten av pappret. Lägg på bitar av avokado. Rulla ihop rullarna, vik in kanterna innan du har rullat hela vägen. Servera risrullarna med såsen och en grönsallad. Soppor har egentligen inte varit någon favorit för mig. Men! På senare tid har jag verkligen blivit riktigt förtjust i soppor. Det är värmande och närande på alla sätt. Här är en het vintersoppa! Ladda ned som pdf här. Ingredienser 4 persIngredienser 4 pers 1 msk kokosolja att steka i 4-5 morötter, skalade, hackade 3 palsternackor skalade, hackade ½ lök, hackad 1 tsk färsk röd chili, hackad 1 msk riven färsk ingefära 2 tsk gurkmeja 1 tsk torkad timjan ½ tsk salt 1 tsk bujongpulver (grönsaks) vatten, ca 6-8 dl ½ dl kokosmjölk Gör så här Smält kokosoljan i en stor kastrull.
Häll i alla ingredienser förutom vatten, kokosmjölk, salt & buljong. Stek alla grönsaker tills de blivit lite mjuka i kryddorna. Häll på vattnet. Mängden vatten bestämmer du själv. Om du vill ha en tjockare och krämigare soppa, ta mindre. Låt det koka tills grönsakerna är helt mjuka. Häll i kokosmjölken. Rör runt. Ta en stavmixer och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar Dekorera med persilja. Häromdagen blev jag bjuden på rawfood saffransbollar. Det vra så otrligt gott så jag var tvungen att gå hem och fixa till några själv. Perfekt att bjuda på nu så här till jul istället flr den klassiska lussebullen. Ladda ned receptet som pdf här Ingredienser1 dl kokosflingor 1 dl nötmjöl (mandel, cashew tex) ½ msk kokosolja 1 paket saffran 1/4 tsk mald kardemumma 10 st färska dadlar russin till garnering Så här gör duSmält kokosoljan på svag värme och blanda i saffran.
Häll kokosflingor, nötmjölet och kardemumman i en matberedare. Kör runt några varv för att blanda. Häll sedan i dadlarna och koksooljan med saffran. Kör tills det blir en ganska fast deg, men inte för torr. Om den är för torr kan du ha i lite vatten. Rulla till bollar. Garnera med ett russin. Det här är en riktig hösträtt. Vad kan vara mer höst än pumpa & grönkål? Den här är supergod tycker jag! Jag har alltid varit lite skeptisk till pumpa, men den här rätten satte stopp för det tvivlet! Ladda ned receptet som pdf här!
Så här gör duSätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsform.
Blanda vitlök, persilja, olivolja & salt i en skål. Häll i pumpan och rör om. Häll i pumpan i ugnsformen och ställ in i ugnen. Låt stå tills den blir mjuk. (Testa med en gaffel, det tar ca 30-40 minuter) Under tiden gör du nötparmesanen. Häll i alla ingredienser i en liten mixer och mixa tills det blir en degliknande konsistens. När pumpan är mjuk häll i den hackade grönkålen och rör om försiktigt. Häll till slut på nötparmesanen och låt allt stå kvar i ugnen i 5-8 minuter tills grönkålen är mjuk och nötparmesanen är lätt rostat. Servera till en sallad och lite småplock Den här sköna smoothien kan du göra när du har lite gurkmejapasta över, när du har gjort din Golden Milk. Om du vill kan du byta ut mangon mot annan frukt tex: ananas, papaya, äpple, päron persika osv. Här kan du ladda ned receptet som pdf Ingredienser Gör så här Placera alla ingredienser i en blender
Kör tills det blir en smoothiekonsistens Njut! Gurkmeja är en rot som är fantastiskt bra för hälsan på många sätt. -Inflammationsdämpande -Bra för matsmältningen -Stödjer leverfunktionen och detoxeffekten i kroppen -Är renande för blodet -Är bra för lederna -Hjälper till att reglera blodsockernivån mm mm Här får du recept på den klassiska gurkmejspastan och Golden Milk. Ladda ned som pdf här och spara till receptsamlingen! Ingredienser Gurkmejapasta½ dl gurkmeja, pulver 1 ½ dl vatten 1 nypa svartpeppar Så här gör duPlacera alla ingredienser i en kastrull Koka försiktigt upp och låt sjuda på svag värme i 8 minuter. Om det behövs så tillsätt lite vatten. Använd denna pasta i Golden Milk eller sköna smoothies. Förvara i kylskåpet i 1-2 veckor Ingredienser Golden Milk½-1 tsk gurkmejapasta 2 dl mjölk (ris, mandel, havremjölk tex) 1 tsk kokosolja honung, kanel, kardemumma Så här gör duKoka upp mjölken försiktigt. Jag brukar använda mig av ris- eller havremjölk.
Ta gurkmejapastan och lägg i kastrullen tillsammans med mjölken. Rör om och lägg till lite honung om du vill ha det sötare. Du kan också krydda med kanel och kardemumma. Du som kom på frukostyoga under våren 2016 känner igen den här röran, som jag gjorde till det fantastiska glutenfria brödet! Jag kan själv tycka att det är svårt att hitta goda grejer att ha på mackan. Men den här blev en verklig favorit! Ladda ned som pdf här. Ingredienser1 burk vita bönor 1 dl gröna oliver, urkärnade ½ vitlöksklyfta 1 msk olivolja salt Gör så härPlacera alla ingredienser i en skål. Ta en handmixer och mixa tills det blivit en slät röra.
Smaka av med saltet. Servera till mackan! Den här böngrytan har blivit en av mina absoluta favoriter! Den går hem hos alla! Ladda ned som pdf här. Ingredienser (ca 2-3 portioner)1 msk kokosolja 2 dl hackad rotselleri 10-15 st delikatesspotatis, i halvor 1 gul lök, hackad 2 vitlöksklyftor, pressade 5 dl grönsaksbuljong 1 dl vitt vin (ej nödvändigt) ¼ tsk kajennpeppar 1 msk timjan 1 burk vita bönor eller andra bönor 1 dl kokosmjölk el havregrädde ½ tsk salt Så här gör du:Stek lök och vitlök i oljan tills den är mjuk.
Tillsätt alla andra ingredienser förutom kokosgrädden & bönorna. Låt sjuda tills potatisen och sellerin är mjuka. Tar ca 15 min beroende på storlek på bitarna. Häll i bönorna och rör om. Häll till sist i kokosmjölken och låt sjuda någon minut. Känn om du behöver mer salt. Servera med grönsallad! |
Fyll i din emailadress och få mina nyhetsbrev och lite härliga recpet!Kategorier
All
Arkiv
June 2019
|