Den här ljuvligt goda kikärtsgrytan med Indisk touch är otroligt god. Du kan nog bjuda den till den mest skeptiske icke-vegetarianen också! Här kan du ladda ned den som pdf. Ingredienser Kikärtsgryta1 paket med kokta kikärtor ½ tsk malen koriander ½ tsk malen kardemumma ½ tsk gurkmeja 1/8 tsk malen chili 1/8 tsk malen kryddnejlika 1 lök, hackad 1 msk riven ingefära 2 vitlöksklyftor, pressade 2 dl passerade tomater ½ dl malen cashewnötter eller kokosmjöl 1 msk kokosolja att steka i 1 dl kokosmjölk salt Så gör duLägg alla kryddorna på ett fat. Fräs lök, ingefära och vitlök så att den blir mjuk i oljan. Häll i de passerade tomaterna. Ta en handmixer och mixa till en slät smet. Häll i kryddorna och låt koka i fem minuter. Häll i den malda cashewnötterna, kikärtor och kokosmjölen. Låt puttra i några minuter. Smaka av med salt. Ingredienser Saffransris½ lök, hackad ½ påse med saffran 3 dl ris (gärna basmati) Vatten salt Så gör duFräs den hackade löken och saffran i en kastrull.
Häll i ris och rör om. Häll på vatten enligt instruktionerna och häll på lite salt. Koka tills riset är klart. Servera med äppelchutney och en sallad.
0 Comments
När jag verkligen vill mysa till det på eftermiddagsfikat så blir det chaite med lite härliga glutenfria havrekakor. Chai är ett te som är kokat på olika kryddor. En riktigt fin yogisk tradition. Doften blir lite julig då det är de juliga kryddorna som används i teet. Till teet servade jag mina favoritkakor: havrekakor. de är glutenfria. Jag har använt vanligt smör i dem, men du kan absolut använda veganskt smör om du hellre vill det. Så bjud dina nära och kära på denna mysfika i jul och nyår! Här kan du ladda ned receptet som pdf. Chai-te 1 kopp5 dl vegansk mjölk, tex ris, kokos 1 liten bit färsk ingefära, skalad i bitar 3 nejlikor 4 kardemummakapslar gröna ½ kanelstång 4 svartpepparkorn ev lite honung Värm upp mjölken så den kokar i en kastrull. Häll i alla ingredienser förutom honung Låt koka på svag värme i 10-15 minuter. Sila sedan bort kryddorna. Häll i kopp och tillsätt lite honung om du vill. Havrekakor 30 st125 g smör el veganskt smör
1 dl kokossocker 1 tsk bakpulver 0.5 tsk bikarbonat 140 g havremjöl 1 dl havregryn Låt smöret stå ute en stund så att det blir lite mjukt. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa först smör och kokossocker med en elvisp så att det blir mjukt och väl blandat. Häll i resterande ingredienser och fortsätt att vispa till det har blivit en smidig deg. Rulla ihop degen till en rulle och skär i 30 bitar. Rulla alla bitarna till små bollar. Lägg dem på bakplåten med bakplåtspappret. Platta till lite lätt men inte så att de blir platta. De kommer att smälta ut lite i ugnen sedan. Ställ in i ugnen i mitten och grädda i 12-15 minuter. Låt dem svalna. De kommer då att bli lite hårdare. Servera med chai-teet Dessa mangobollar bjöd jag på, på den senaste workshoppen. (En grundkurs i Mediyoga) Kanske är det dem godaste rawfoodbollarna jag bjudit på, för dem gick åt i ett nafs! Ladda ned som pdf här. Ingredienser ca 20 st3 dl cashewnötter 2,5 dl ordentligt packad torkad osötad mango 10 urkärnade dadlar 1 dl kokosflingor ½ tsk vaniljpulver Rivet skal från 1 lime/citron Garnering: kokosflingor Gör så härLägg mangon och dadlarna i blöt i ca 15 minuter. Häll bort vattnet.
Mixa cashewnötterna till ett mjöl i en matberedare. Häll i kokos, mango, dadlar, vaniljpulver och limeskalet. Kör i matberedaren tills det blivit en ganska fast men inte torr mix. Är den för blöt/kladdig, häll i lite mer kokos. Rulla till bollar och rulla i kokos. Den här fantastiskt goda brownien kommer alla att älska! En riktigt god och chokladig kaka! Ladda ned som pdf här. Ingredienser• 200 g choklad (jag tog mörk) • 5 msk kokosolja • 2,5 dl kokosmjölk •200 g glutenfritt havremjöl • 1 tsk bakpulver • 4 tsk kakao • 2 dl kokossocker • 1 tsk vaniljpulver • en nypa havssalt Gör så härSätt på ugnen på 175 grader.
Häll i kokosoljan i en kastrull och smält den. Häll sedan i chokladen och låt den smälta på låg värme. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i den smälta chokladen och kokosmjölken. Blanda ihop. Är smeten för torr kan du ha i mer kokosmjölk. Smörj en ugnsform med olja. Jag bröade den med lite kokosmjöl. Häll smeten i formen. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i ca 20 minuter. Låt sedan svalna och skär i bitar. Lite grön och varm soppa kan behövas nu när hösten har kommit. Denna innehåller broccoli och gröna ärtor och är väldigt god tycker jag! Ladda ned som pdf här. Ingredienser 2 pers1 msk kokosolja 1 lök, hackad 1 vitlök, pressad 1 broccoli, i stora bitar 2 dl frysta ärtor vatten 1 tsk buljongpulver 1 dl kokosmjölk salt, peppar Gör så här :Fräs lök och vitlök i oljan tills den blivit mjuk.
Lägg i broccoli och ärtorna. Häll på kokande vatten och buljong så att det täcker precis allting. Låt koka till broccolin har mjuknat. Ca 10 minuter. Häll på kokosmjölken. Ta en stavmixer och mixa allt tills det är en slät soppa. Ha i mer kokosmjölk om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar. Jag har ätit många lasagner under min livstid, men ingen så god som denna. Ja, jag vågar påstå att den är världens godaste! Jag kan tycka att det är lite knepigt att hitta goda glutenfria lasagneplattor. Visst fungerar det ok med vanliga glutenfria från typ Ica, men dessa som jag använde är outstanding. Det är gröna linser, ärtmjöl och rismjöl i dessa. De är jättegoda! De är från Explore Cuisine som finns i välsorterade butiker. Du hittar dem tex på Ica i Liljeholmen. Finns ju andra märken också, men jag har bara testat den här. Så bjud din vänner på en riktigt smarrig lasagnemiddag! Ladda ned receptet som pdf här. IngredienserFyllningen 5 soltorkade tomater, blötlagda 1 msk kokosolja ½ lök, hackad 3 vitlöksklyftor, pressade ½ aubergine, skuren i småbitar 2 morötter, grovt rivna 1 förpackning passerade tomater 1 msk oregano 1 msk timjan salt, peppar Bechamelsås 4 msk kokosolja eller smör 5 msk glutenfritt mjöl, tex havremjöl 1 liter havremjölk salt mald muskot Glutenfria lasagneplattor tex av gröna linser från Explore Cuisine (supergoda!) Så här gör du:Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllningen: Börja med att mixa den blötlagda soltorkade tomaterna med en handmixer eller i en minihacker. Häll i lite vatten så blir det enklare. Ställ åt sidan. Stek löken och vitlöken tills den blivit mjuk i oljan. Häll i resterande ingredienser och låt puttra i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Bechamelsåsen: Smält kokosoljan eller smöret i en kastrull. Häll i mjölet och vispa tills det blivit en pasta. Häll i lite mjölk i taget samtidigt som du vispar. Såsen ska bli lite tjock men inte supertjock. Smaka av med salt och mald muskot. Lasagnen: Använd en ugnsform ca 20 x 30 cm. Börja att lägga lagren. Först fyllningen och sedan bechamelen. Lägg på lasagneplattor som täcker. Häll sedan på fyllningen och bechamel. Nästa lager med plattor. Lägg så många lager ända tills du har de antal plattor som ska avsluta toppen. Häll på den sista bechamelsåsen som ska täcka hela lasagnetoppen. Ställ in formen i ugnen och grädda i ca 25 minuter eller tills den har fått en bra färg. Servera med en ruccolasallad. Snart är det dags för mig att detoxa. Jag brukar göra det några gånger om året. Det gör väldigt stor skillnad för min hälsa. Detoxen jag gör är inte så speciellt avancerad. Maten är god, varm eller raw. Det ingår tom desserter! Här vill jag dela med mig av en av desserterna. Jag brukar lyxa till det lite när jag detoxar: Hjortronmousse! Du kan såklart bjuda den till midsommar som en nyttigare dessert också. Vill du läsa mer om detoxen, så kan du göra det här. Ladda ned receptet som pdf här. Ingredienser (1 portion)1 dl hjortron ½ avokado 1 banan ½ tsk vaniljpulver 1 tsk kokosolja Så här gör duMixa alla ingredienser i en liten mixer eller med en handmixer.
Mixa tills det blivit en slät mousse. Servera med kokosflarn och gojibär om du vill. Dessa smarriga havrebollar är något som jag brukar göra när jag är sugen på något hemma till fikat men inte har något färdigt hemma. Det går snabbt, är gott och kan frysas in. Här har du pdf om du vill printa ut receptet eller lägga till din receptsamling. Ingredienser3 dl havregryn (glutenfria) 1 dl kokosflingor 3 msk kakaopulver ca 15 st färska dadlar ½ dl kokosolja (2 msk kaffe) kokosflingor till garnering Så här gör duHäll i de torra ingredienserna i en matberedare, kör runt några varv så det blandas.
Häll i resten av ingredienserna och kör runt tills det blivit en deg. Om det är för torrt kan du hälla i lite vatten också. Rulla till bollar och garnera med kokosflingor Alltid när jag bjudit på dessa kokosrutor så har det blivit en succé! De smakar ljuvligt av citron och kokos. De är gluten-, frö- och nötfria. Och veganska. Ladda ned receptet som pdf och lägg till samlingen! IngredienserBotten 2 dl Kokosflingor 8-15 Dadlar (färska urkärnade) ½ tsk Vaniljpulver (äkta, svart) 1 Rivet citronskal,gärna ekologisk Glasyren 2,5 dl Kokosmjöl ½ tsk Vaniljpulver, äkta svart 2 msk Kokosolja, smält 1 msk Citronjuice, färskpressad ½-1 msk lönnsirap eller annat sötningsmedel tex stevia, honung Så här gör duBotten
Mal först kokosflingor i en mixer eller matberedare tillsammans med vaniljpulvret och det rivna citronskalet. Häll sedan i resterande ingredienser. Om smeten är för torr kan du ha i lite citronjuice eller vatten tills smeten är lagom kladdig. Platta ut degen i en form (gärna smörpapper under) och ställ in i kylen. Glasyr Häll i alla ingredienser i en bunke och mixa med en handmixer tills det blivit en jämn smet. Om det är lite smuligt så kan du ta mer olja. Ta ut formen från kylskåpet. Bred på glasyren på bottenlagret. Det kan underlätta att platta ut med händerna eftersom händerna smälter kokosen lite. Ställ in i kylskåpet igen så att glasyren stelnar. Skär sedan upp till små rutor. Förvara dem i kylskåpet. Jag gillar när det är enkelt. Inte så många ingredienser, lätt att göra. De här supergoda bovetebullarna är lika saftiga som vanliga frallor. Passar bra till soppan, picknickkorgen eller som burgerbröd. Ladda ned som pdf här och lägg till din receptsamling. Ingredienser 15-20 st25 g jäst 9 dl fingervarmt vatten 2 tsk salt 7 dl bovetemjöl 4 dl rismjöl 1 dl psylliumfröskal/psylliumhusk 1 tsk brödkryddor Gör så här 1. Rör ut jästen i vattnet. Jag brukar använda hushållsassistent, men det kan gå bra med elvisp som har degkrokar.
2. Häll de torra ingredienserna i en bunke för sig. Jag brukar inte ta riktigt allt bovetemjöl till en början. Häll 6 dl först och se om du behöver resterande 1 dl. Om det är för mycket mjöl kan det bli lite torrt. Blanda sedan i degvätskan. Vispa ihop och fortsätt att blanda några minuter. Det blir en ganska lös smet som sedan sväller och blir klibbig medan du kör degblandaren eller vispar i några minuter. 3. Låt degen svälla i ca 10-15 min. 4. Forma bullarna. Det brukar gå lättare om du har lite olja på händerna. 5. Låt jäsa på plåten under en bakduk i 1 ½ timme. 6. Värm upp ugnen till 225 °C och grädda i ca 20 min. 7. Låt bullarna svalna innan du skär i dem. De kan vara lite kladdiga när de fortfarande är varma. |
Fyll i din emailadress och få mina nyhetsbrev och lite härliga recpet!Kategorier
All
Arkiv
June 2019
|