Laddu är en sötsak från Indien. Kan vara en liten boll med väldigt söt smak. Jag blev lite inspirerad, när jag var på min favorit-hälsokostbutik Gryningen för ett tag sedan och köpte en liten laddu-kaka. Jag testade mig fram för att göra min egen raw-laddu hemma och , vips här är den. Perfekt nu till jul och nyår! Och den är nötfri (men inte fröfri). Du kan ladda ned receptet på pdf här Ingredienser 1 dl sesamfrön 1 dl kokosflingor ½ tsk kanel (mald) ½ tsk ingefära (mald) ½ tsk kardemumma (mald) 12 färska dadlar, urkärnade 1 tsk lönnsirap (om du vill) Instruktioner
Lägg sesamfrön och kokosflingorna i en mixer och mixa tills det har malts. Lägg i kryddorna och mixa. Lägg till slut i övriga ingredienser. Mixa tills det har blivit en slät och fast deg. Om du behöver kan du hälla i lite mer vatten. Lägg degen i en form och platta ut till ca 1-2 cm. Ställ i kylen och låt stelna. Skär upp i bitar. Servera!
0 Comments
Det är verkligen säsong för rotgrönsaker nu! Själv älskar jag ugnsbakade rotgrönsaker. Jag brukar äta det när jag behöver lite tyngd på maten. Servera till en grönsallad eller vegobiffar! Ladda ned receptet som PDF här. Ingredienser (2-3 pers)
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till örtoljan. Skala och skär alla rotgrönsaker i bitar. Lägg alla rotgrönsaker i en smord ugnsfast form. Ställ in i ugnen i 15 minuter. Häll sedan på örtoljan och rör om. Låt stå i ytterligare 40-45 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Servera till grönsaksbiffar eller fisk. Eller ät till en grönsallad. Smaklig måltid! Jag är fortfarande helt såld på mango och passionsfrukt. Jag försöker lita på min kropps signaler om att det är det jag behöver ☺ så här kommer ett recept på en underbar rawghurt. Rawghurt är ett substitut för yoghurt, som innehåller bara frukter, oljor och vanilj. En jättebra ersättning för dig som inte vill äta mjölkprodukter men ändå tycker om smaken. Det är såklart ingen probiotika i den här, men smarrig är den. Jag brukar äta den till frukost, men den kan ju användas som dessert också. Jättelätt att göra, så du kan imponera på dina middagsgäster i ett huj. Smaklig måltid! Du kan ladda ned receptet som pdf här. Ingredienser (1 pers) 1 Avokado 1 Banan 1tsk Citronjuice ¼ tsk Vaniljpulver 1 tsk Kokosolja ½ dl Hallon, mosade 1 Passionsfrukt, köttet urskrapat ½ dl Mango, i bitar (jag använde fryst som tinat) Instruktioner
Lägg avokado, banan, citronjuice och vaniljpulver i en liten matberedare och mixa tills allt är mixat till en slät pudding. Lägg de mosade hallonen i botten av en skål. Häll på rawghurten. Dekorera med mango och passionsfrukten. När jag fastnar för något kan jag fastna ordentligt. Nästan lite besatt. Jag kan helt enkelt inte sluta äta den här smoothien, jag tror jag har ätit den i en månad nu. Den är så rätt i den här värmen som vi har just nu i Sverige, som känns nästan tropisk. En tropisk touch med en härligt krämig känsla är det i den här smoothien. Testa! Du kan ladda ned receptet som pdf här som du kan spara eller skriva ut. Om du sparar högerklicka och spara som.. Ingredienser (1 pers)
1-2 dl Mango. Jag använde fryst. 1 Banan 1 Passionsfrukt, innehållet urskrapat ½ tsk Chlorella eller en näve blad grönt 1 tsk Kokosolja, jungfru kallpressad 1 msk Hampafrön eller chiafrön 1 nypa Vaniljpulver, naturellt svart 2-3 dl Vatten, beroende på hur tjock du vill ha den Instruktioner Lägg alla ingredienser i en blender. Mixa tills det är en slät smoothie. Ha i mer vatten om du vill ha en tunnare variant. Njut! Den här morotskakan var en av de första rawfood desserter jag gjorde för några år sedan. Det är verkligen en favorit. Perfekt till midsommarbordet som ett fräscht inslag. Du kan experimentera lite med kryddorna för att få fram din favoritsmak. Testa andra nötter som tex pekannötter eller valnötter. Eller varför inte testa att ha lite citronjuice i glasyren! Ladda ned receptet som PDF här. Ha en jättefin midsommar! Ingredienser
Så här gör du Glasyren Lägg alla ingredienser i en liten mixer. Mixa tills det är en slät smet. Ha i mer vatten om den är för tjock. Ställ åt sidan. Kakan
En av mina strategier för att få I mig så mycket näring som möjligt är att dricka smoothies. Oftast brukar jag ta en smoothie till frukost. Den här Super Smoothien innehåller bra med antioxidanter, hälsosamma fetter och klorofyll. Den är antiinflammatorisk, stärker immunsystemet, ja hela din hälsa stärks av innehållet i den här smoothien. Det är därför jag kallar den Super Smoothie. Du kan ladda ned som pdf längre ned. Ingredienser (1 port) 1-2 dl Bär, tex blåbär, vinbär eller andra färgglada bär. 1 Banan 1 Päron eller Äpple 2-3 dl Bladgrönt, tex spenat, krispsallad, ruccola eller ½ tsk chlorella, spirulina eller nässelpulver 1 msk Citronjuice, färskpressad ½ Avokado 1 tsk Kokosolja 2 msk Chiafrön blötlagda i 4 msk vatten i tio min eller 2 msk hampafrön 2 msk Risprotein (om du vill ha lite mer protein, ej nödvändigt) 2-3 dl Vatten, beroende på hur tjock du vill ha den Lägg alla ingredienser i en blender. Mixa tills det är en slät smoothie. Ha i mer vatten om du vill ha en tunnare variant. Njut!
En uppfriskande delikatess perfekt för påskägget. En frisk smak av citron med ett härligt chokladöverdrag. Istället för att göra chokladen själv, kan du såklart köpa färdig choklad och smälta den i vattenbad. Receptet finns som PDF här. Ingredienser
Så här gör du:
Rulla citrondegen till små bollar. Ställ in bollarna i kylskåpet eller frysen en stund så de kallnar. Det blir lättare för chokladen att fastna.
Doppa bollarna i chokladen. Låt stelna i kylskåp. Du kan doppa flera ggr för ett tjockare överdrag. Om du vill kan du köpa färdig choklad och smälta i vattenbad istället för att göra din egen. Njut! Fler godsakstips till påskägget: Energibollar Pepparkaksbollar Glad påsk! Har du märkt att vi svenskar har en förkärlek till att fira olika typer av smarriga bakverk?Våffeldagen närmar sig. Dags att fira igen! Här är en glutenfri härlig variant. Jag gjorde en annan våffla förra året, som jag serverade med Lemon Curd. Årets våfflor serverar jag med jordgubbsröra och havregrädde. Du kan ladda ned receptet som en pdf längre ned. Ingredienser (6 st tunna våfflor) 3 Ägg 1 dl Kokosmjölk 2 msk Ghee eller kokosolja ½ dl Kokosmjöl ½ dl Mandelmjöl ½ dl Rismjöl 1½ tsk Bakpulver ¼ tsk Vaniljpulver, svart naturligt ¼ tsk Kanel, mald ¼ tsk Kardemumma, mald 1 nypa Salt Instruktioner 1. Värm upp våffeljärnet så det blir varmt. 2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke 3. Vispa ägg, kokosmjölk och ghee/kokosolja tills det är fluffigt. 4. Häll i de torra ingredienserna i äggblandningen och vispa tills allt är blandat väl. 5. Smörj in järnet med lite kokosolja. 6. Häll i smeten i våffeljärnet ( i mitt våffeljärn räcker det med 1 dl/våffla) och grädda tills våfflorna är gyllenbruna. 7. Servera med grädde och jordgubbsröra. Jag använde mig av Go Greens Havregrädde. (Testa att byta ut grädden med Lemon Curd) Njut! Jordgubbsröra
2 dl Jordgubbar(frysta,tinade) 1 tsk Lönnsirap ¼ tsk Vaniljpulver Mosa jordgubbarna tillsammans med övriga ingredienser med en gaffel. Det är snart Fettisdagen! Jag har alltid älskat semlor och när jag upptäckte att jag inte kunde äta gluten trodde jag att jag hade ätit min sista semla... Men det går faktiskt att göra goda hälsosammare semlor. Här är en favorit jag vill dela med mig till dig! Världens godaste semla med supergod mandelmassa! Jag gör mina semlor helt från grunden, förutom grädden. Semlebullarna Ingredienser Instruktioner 1. Smält smöret och värm det med mjölken tills det är fingervarmt. 2. Smula i jästen och rör om. 3. Häll i fiberhusken och rör om. 4. Låt stå och dra i 15 minuter. 5. Blanda alla andra torra ingredienser i en bunke. Tips, ta inte allt mjöl, utan avvakta och se om du behöver allt, så inte bullarna blir för torra. 6. Ha i de torra ingredienserna i vätskan. 7. Arbeta degen tills den är ordentligt genomarbetad. (Jag använder en hushållsassistent) 8. Jäs under duk i 30 minuter. 9. Mjöla bakbordet och häll upp degen. Dela den i 12 lika stora delar och rulla till runda bullar. 10. Lägg bullarna på smord plåt el. bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 40 minuter under duk. 11. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 8-10 minuter. 12. Låt svalna. Det går bra att frysa in bullarna som du inte använder, så har du färdiga semlebullar till ett annat tillfälle! Mandelmassan Ingredienser Instruktioner 1. Lägg mandlarna i blöt i några timmar eller över natten 2. Ta bort skalet från mandlarna. 3. Mal mandlarna till mjöl i liten mixer eller kvarn. 4. Blanda alla ingredienser i en liten mixer och mixa tills allt är välmixat. Du kan behöva röra om lite för hand då massan är rätt kletig. (Det går att använda färdigmalda mandlar också eller såklart köpa färdiggjord mandelmassa) Semlan Du behöver
Instruktioner
Så här års kan det vara härligt med varma soppor. Ärligt talat är jag inte jätteförtjust i soppor, men just den här är en favorit. Jag kallar den för Raw för att den inte kokas. Däremot så kan du välja om du vill ha kall eller en värmande soppa. Om du kokar upp vattnet först och låter det svalna till en lagom temperatur innan du mixar alltihop förstörs inte alla näringsämnen. det är det som är det fina med Raw Food. Jag har lite svårt för att äta kall mat så här under vintern, så jag värmer vattnet till en lagom ljummen temperatur. Ingredienser (1 pers)
Instruktioner 1. Koka vattnet och låt det svalna något. 2. Lägg alla ingredienser förutom mison i en blender och mixa allt tills det är helt mixat till en jämn konsistens. 3. Häll sist i mison och fortsätt mixa tills det är klart. 4. Servera i din favoritskål! Njut! Vad tyckte du om receptet?
Dela gärna på facebook eller kommentera nedan! |
Fyll i din emailadress och få mina nyhetsbrev och lite härliga recpet!Kategorier
All
Arkiv
June 2019
|