Det är körsbärstider nu! Jag älskar körsbär och har lyxen att kunna plocka körsbär vid min sommarstuga. Det kan vara lite piller med körsbär om man vill äta utan kärnor, men det kan vara så värt det! Vid stugan äter jag körsbär med havregrädde. Det är supermumsigt. Men om jag vill göra en mer avancerad och smarrig dessert så rekommenderar jag den här körsbärstryffeln!
Klicka på receptet för att ladda ned receptet som pdf.
0 Comments
Här kommer ett recept på en midsommarpaj. En paj du kan bjuda dig själv, din familj & dina vänner! Den är glutenfri och mjölkfri. Om du inte tål nötter vill jag tipsa om en ersättare för nötter: tigernöten. Det är egentligen en rotknöl från ett gräs. Finns att köpa som mjöl eller tigernötssmör. Jag köpte mitt smör på Gryningen i Stockholm i deras affär (finns ej online). Det står på tyska på etiketten: Erdmandelcreme. Om du inte hittar den kan du bara hoppa över det i receptet eller använda mandelmjöl. Den här pajen är supergod (tycker jag) och du kan också experimentera med andra frukter och bär. Ett tips: bananer är jättegott på den här pajen.
Ha en jättehärlig midsommar! För att ladda ned receptet som pdf: klicka på receptet nedan. Jag har aldrig riktigt fattat tjusningen med sweet chilisås. Förrän jag testade i en wok tillsammans med tamari. Mmmm. Problemet med den chilisås som man köper i affären är att det är så mycket socker i den och annat som man kanske inte vill få i sig. Att göra egen sweet chilisås är ganska enkelt, det tar inte mer än en kvart och du kan förvara den i kylskåpet i några månader.
Ladda ned som pdf genom att klicka på receptet nedan. Här är ett litet utdrag på ett recept från min receptbok som ingår i mitt detoxprogram. Detox behöver inte vara tråkigt med smakfattig mat. Här får du en dessert eller frukost med papaya som är bra för matsmältningen & chiafrön som innehåller massor med omega 3.
Läs mer om detoxprogrammet här. Klicka på bilden för att ladda ned receptet som pdf. Jag tror att den kreativa sidan av mig har gjort att jag har kunnat äta en hälsosam kost. Jag hittar alltid på något jag kan byta ut det som jag inte kan äta. Som parmesan t e x. Jättegott att ha på risotto, pasta & ugnsgratinerad mat. Här är en vegansk & sojafri parmesan gjord på sesamfrön bla. Klicka på receptet för att ladda ned som pdf!
Den här salladen är inspirerad från en läkare i Brasilien (Dr Alberto Peribanez Gonzalez), så om du kan portugisiska kolla in hans hemsida. Ett enkelt men fyllande recept som faktiskt fungerar att äta som en hel måltid. Själv har jag svårt att bara äta en sallad till lunch eller middag, men den här salladen går bra. Den är jättegod med bra fetter i avokadon. Här kan du ladda ned pdf. Ingredienser 1 pers.
1 Avokado, urkärnad och skuren i bitar 1 Morot, skalad och grovt riven 5 Körsbärstomater, skurna i halvor 4 Rädisor, skurna i halvor 2 msk Persilja, hackad 1 tsk Citronjuice Salt och peppar Instruktioner Gör i ordning alla grönsaker enligt ovan. Häll allt i din favoritskål. Blanda i citronjuicen och salta och peppra efter din egen smak. Du kan såklart ha i andra grönsaker som är dina favoriter, tex, ruccola, gurka, koriander, dill, bladspenat mm. Njut! Det gäller att vara kreativ när man inte kan äta allt. Här är en nyttigare variant på semla med chiafrön! Inspirerad av SthlmRaw. Förresten ett helt fantastisk ställe för dig som gillar rawfood och bor i Stockholm! Här är några andra varianter på semla: ett vanligt men glutenfritt och en annan raw-variant. Här är pdf på receptet som du kan ladda ned. Ingredienser (1 pers) Chiagröten 2 msk chiafrön ½-1 tsk kardemumma, mald ¼ tsk kanel ½ tsk lönnsirap eller annat sötningsmedel Mandelmassan 1 dl mandlar 7 st dadlar ¼ tsk vaniljpulver 2-3 msk vatten Kokosgrädde Se recept här Instruktioner
Chiagröten Blötlägg chiafröna i någon form av mjölk, tex mandelmjölk, rismjölk, havremjölk i minst 10 minuter. Blanda i alla ingredienserna till chiagröten. Rör om. Häll i ett glas. Mandelmassan Lägg mandlarna i blöt över natten. Mal mandlarna till mjöl i en mixer eller kaffekvarn. Mixa i de övriga ingredienserna. (Du kan också använda dig av redan mald mandel, men det blir lite lättare för magen om den är blötlagd) Lägg mandelmassan ovanpå chiagröten. Klicka på kokosgrädden på toppen. Njut! Oj jag missade fettisdagen i år! Här kommer ett sent litet recept på en ovanligare form av semla: Rawghurtsemla. Ja jag vet, det är inte riktigt samma sak som riktig semla, men en bra variant på en hälsosammare i allafall. (Om du vill ha en glutenfri "riktig" semla kolla det här receptet och här är en chiasemla) Här kan du ladda ned receptet på pdf. Ingredienser (1 pers) Rawghurten ½ Avokado 1 Banan ½-1 tsk Kardemumma, mald 1 Dadel Mandelmassan 1 dl Mandlar 7 st Dadlar ¼ tsk Vaniljpulver 2-3 msk Vatten Kokosgrädde se receptet här Instruktioner
Rawghurten Lägg alla ingredienser i en blender. Mixa tills det är en slät smoothie. Häll i röran i ett stort glas eller skål. Mandelmassan Lägg mandlarna i blöt över natten. Mal mandlarna till mjöl i en mixer eller kaffekvarn. Mixa i de övriga ingredienserna. (Du kan också använda dig av redan mald mandel, men det blir lite lättare för magen om den är blötlagd) Lägg mandelmassan ovanpå rawghurten. Klicka på kokosgrädden på toppen. Njut! Här är ett recept för dig som inte använder mjölkprodukter. Vispgrädde gjord av kokosmjölk. Det finns en del produkter som kan ersätta vanlig vispgrädde ute på marknaden, tex havregrädde, sojagrädde. De här produkterna är väl ok men innehåller oftast mycket tillsatser (och sojan tycker jag helt man ska undvika). Här kommer då ett recept som faktiskt är rätt enkelt att göra själv. Här kan du ladda ned receptet på pdf. Ingredienser
1 burk med kokosmjölk som stått i kylskåpet ¼ tsk vaniljpulver, äkta svart ½ tsk lönnsirap eller annat sötningsmedel Instruktioner Ta ut burken med kokosmjölken från kylskåpet. Den ska ha stått där så pass länge att den har skiktats. Vattnet med själva kokosen. Kokosen ska ha blivit hårt. Häll iden hårda kokosen i en bunke med vaniljpulvret och sötningsmedlet. Vispa ihop allt en liten stund tills det blivit en slät vispad grädde-konsistens. Använd till olika delikatesser! Spara kokosvattnet till din matlagning. Jag verkligen älskar färger! Och kroppen gillar det också. Jag brukar försöka få in minst tre färger i min mat. Anledningen? För att få i mig så mycket nyttigheter som möjligt. Och antioxidanter. Antioxidanter som hjälper till att motverka fria radikaler i vår kropp. Man kan se antioxidanter som ett slags rostskyddsbehandling för kroppen. Jag brukar kalla den för föryngringsmat. :-) (Fria radikaler: Syret, som är livsnödvändigt för våra kroppar, kan omvandlas till fria radikaler, d v s skadliga molekyler. Detta kan i sin tur bidra till infektioner och inflammatoriska tillstånd).
Så veckans tips: Se till att få i dig minst tre olika färger i en och samma måltid! Ladda ned receptet som PDF här. |
Fyll i din emailadress och få mina nyhetsbrev och lite härliga recpet!Kategorier
All
Arkiv
June 2019
|